Pages

June 29, 2009

Ada Apa Dengan Cinta?


Gambar hiasan


Salam.

Ada apa dengan cinta?
Keluarga pun boleh sampai tolak tepi.
Sampai hilang kehormatan, apa kes?

Ada apa dengan ujian?
Sampai rutin harian berubah serta-merta.

Ada apa dengan fahaman?
Ada apa dengan kumpulan?
Sampai sanggup merusuh, merosak harta benda awam?
Harta benda yang selama ni duk mintak tapi tak tau hargai?
Buat malu diri sendiri adelah.

Ada apa dengan rakyat Malaysia?
Dah terlalu pandai sampai tak boleh beza baik buruk?
Dah terlalu hebat sampai lupa kat mak ayah?
Dah terlalu betul sampai mesti tunjukkan kat seluruh dunia?
Nak buat revolusi?
Revolusi ape?
Akan hancur dunia tatkala orang bukan ahli bercerita tentang sesuatu.

Ada apa dengan betul?
Kau betul?
aku betul?
Siapa yang betul?
Kau tau?
aku tak tau.
Macam mana kau pasti kau betul?
Kau ade kat situ?
Kau nampak dengan mata kepala kau tu?
Kau ade kat situ?
Kau jaga rumah die ke ape?
Kau ke yang jadi hakim?
Kau jadi 'lawyer' die?
Kau hapal ke buku tu?
Kau ade tolong kire?
Kalau ade, cane diorang kire?
Cane lak diorang kire?
Cane lak kau tau die makan bersuap?
Kau ke yang suap?
Ke kau yang disuap?
Kau ade mase die kene suap?
Ke kau jadi hakim die makan ke tak,mcm citer Tiga Abdul?
Kau pasti kawan kau tak tipu?
Kau pasti mak ayah kau tak tipu mase diorang cakap diorang sihat?
Kau pasti informer kau tak tipu?
Tak makan bersuap gak?
Eh, kalau kau ade informer, kau lah yang suap die makan.
Betul?

Janganlah sesuka hati menyebarkan fitnah. Kata baik.
Kalau betul, bagilah bukti.
Ape? Tak nak bagi?
Semua tak leh caye?
semua makan bersuap?
Dah tu?
Kau nak caye sape?
Kroni kau?
Kate nak together2, berpadu2, ape kes?
Apsal cakap sume tak leh caye?
Sume makan bersuap?
Kau pasti sume makan bersuap?
Ni kene pergi balik pertikaian kat atas.
Selagi tak jumpe jawapan, jangan berenti bace.
Ulang! Jangan nak lari. Ulang sampai kau dapat jawapan.

Pedulik ape aku kau ade 'test' ke, meeting ke, dating ke.
Carik jawapan dulu sampai dapat.
Dah dapat? Kalau dah dapat boleh buat ape yang korang suke.
Komen ke, nak g dating ke, hisap rokok ke, g lah.

Sekian.

~~~ditujukan kepada semua rakyat malaysia yang makin hari makin pandai. bak kata lecturer aku, "malaysians are not dumb like their parents anymore. the government can't keep cheating us." kalau nak marah aku, 'call' aku kat nombor ni -0137376769- kalau aku tak angkat tu, maksudnya aku ade hal penting. sile bajet sikit bile mase yang sesuai. jangan plak time maghrib mengada2 nak telepon, cakap lame2. aku rase korang paham.~~~

2 comments:

Anonymous said...

wow..nice one.

Risham said...

thx.