Pages

August 03, 2010

HUH

Salam.

ini bukan Hit Ur Heart aka HUH yg 4Minute nyanyi. sekadar kiasan. menggunakan akronim. bukan ACRoNYM MouseHunt. bukan. Multi Level Marketing aka MLM.

baru-baru ni kita disajikan dengan berita mengenai syarikat MLM yang kantoi. MLM ni bukan baru. dah lama dah. cuma sekarang ni rakyat Malaysia dah bijak pandai. mcm ada seorang pensyarah aku dulu cakap, "Malaysians are not dumb anymore". betullah apa yang dia cakap tu.

pada pandangan risham, semua ni rentetan daripada kesedaran rakyat Malaysia sendiri. tak kisah lah kesedaran apa. sivik ke, tanggungjawab mengundi ke, politik ke, tak kisah. yang penting sedar. walaupun bukan semua yang sedar, kira baguslah ada yang sedar kan? mcm ada sorang pengetua ni penah cakap kat aku, "dalam setandan pisang, mesti ada yang busuk".

ada yang masih terjerat dengan MLM ni. risham pun agak terkilan. MLM ni sebenarnya bahaya. mcm yang baru kantoi ni kn, agak2 brape ramai yg menyumpah pengasas beserta upline diorang? kalau tak buat apa2 kira baguslah. kalau ada yang asal zaman nenek moyang dulu camne? tak ke aniaya camtu.

kalau yg ajak kawan, boleh putus kawan. laki bini bercerai-berai, adik-beradik anak-beranak beramuk. nak? risham tak nak....

No comments: